Nieuws
Ondernemerschap IT-consultant
23-05-2017 om 00:00

Een IT-consultant staat ingeschreven in het Handelsregister met als activiteiten: advisering op het gebied van informatietechnologie en consultancy en een handel in dataopslagsystemen. Hij claimt de fiscale voordelen van ondernemerschap voor inkomstenbelasting en omzetbelasting. De Belastingdienst weigert en partijen belanden voor de fiscale rechter.

Het gerechtshof beslist dat van ondernemerschap geen sprake is. Waarom? De consultant werkte gedurende vijf jaar fulltime voor slechts één opdrachtgever. Hij mocht alleen met toestemming van die opdrachtgever voor anderen werken. Hij kreeg een vaste vergoeding per jaar, uitbetaald in maandelijkse termijnen. Bij bijeenkomsten en seminars van zijn opdrachtgever moest de consultant aanwezig zijn. Hiermee staat vast dat het voor de uitoefening van een onderneming vereiste zelfstandige karakter ontbreekt. Bovendien heeft de consultant nauwelijks investeringen gedaan en ondernemersrisico gelopen.

Tip: Fiscaal ondernemerschap heeft voordelen. Laat u goed adviseren om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Zoals u wellicht weet, is het de bedoeling dat een nieuw kabinet met meer eenduidige criteria gaat komen.